Psikoloğa  gitmek bir çok insan için, tabu olma özelliğini halen korumaktadır. Ebeveynler çocuklarını psikoloğa götürmek için düşünmekte farklı bahaneler üretmekte zorda kalmadıkca psikoloğa gitmemektedirler  , sorunları çözmek için çeşitli yöntemleri deniyor ve en son çare olarak bir psikoloğa başvuruyorlar. Psikoloğa gitmeye karar verene kadar dertlerle baş başa kalınıyor sorunda  ilerliyor, bu da çözüme ulaşmayı güçleştiriyor. Pek çok aile, ilkokuldan itibaren çocuklarının eğitimi için ciddi bir bütçe ayırıyorlar özel okullarda ve özel derslerle eğitimini ve geleceğini düşünüyorlar fakat gözden kacırdıkları cok önemli ama küçük sorunlar ilerde büyük bir sorun olarak karşılarına cıkıyor  , oysa çocuklar için yapılacak yatırımın en büyüğü ilk 7 yılda yapılmalı, çünkü kişilik gelişiminin yüzde yetmişbeşi okul öncesi dönemde tamamlanmaktadır. Bu dönemlerden sonra çocuğunuzu daha iyi koşullarda yaşatabilirsiniz, ama daha sağlıklı ve mutlu, daha güvenli ve sosyal, daha zeki ve kendini geliştiren bir birey olmasına katkınız çok azalır.

Aileler psikologlara çocuklarıyla ilgili aşağıdaki durumlar için başvurabilir.
· Gelişim kontrolü ve gelişim bozuklukları                                                               
· Davranış ve uyum bozuklukları
· Aile ile ilgili sorunlar sosyal yaşam değişiklikleri
· Psikolojiyle ilgili çocuklarında patolojik bir sorun olduğunda

Psikoloğa gitmek için çocukların herhangi bir sorun yaşamasını veya bir hastalık, davranış ve uyum  bozukluğu geliştirmesini beklemek yanlıştır. 0-7 yaş döneminde çocukları, gelişim kontrolü yaptırmak için düzenli aralıklarla bir psikoloğa  götürmek gerekir. Gelişim kontrolü seanslarına psikoloğun da onayıyla, anne-babalar, çocuk bakıcıları veya çocukla ilişkide olan diğer aile büyükleri de katılabilir. Gelişim kontrolleri sayesinde anne-babaların edinecekleri bilgiler aşağıdaki gibidir;
· Çocuğunuzun gelişiminin normal olup olmadığını öğrenirsiniz. Gelişim kontrolü seanslarında çocukların gelişimleri 5 grupta incelenir; fiziksel, hareket, dil, sosyal-duygusal, zeka gelişimi.

· Geriden gelen gelişim alanlarını ve bu alanları desteklemek için yapmanız gerekenleri öğrenmiş olursunuz. Psikoloğunuz size bu alanı geliştirmenizi sağlayacak egzersizler, oyun ve oyuncaklar önerecektir. Örneğin, siz çocuğunuzun konuşma problemi olduğunu ancak 18. ayda farkedebilirsiniz, ancak bir psikolog bunu 8-10 aylar arası farkedip, dil gelişimini destekleyici egzersizlere ağırlık vermenizi sağlayabilir. Bu şekilde sorunlar çıkmadan önleyebilirsiniz.

· Çocuğunuzun gelişimini desteklemek için neler yapabileceğinizi öğrenirsiniz.

· Çocuğunuzun zayıf ve güçlü yönlerini, eğilimlerini ve bunları geliştirme yollarını öğrenirsiniz.

· Çocuğunuzla sağlıklı iletişim kurmayı öğrenirsiniz.

· Farkına varmadan yaptığınız hataları görme ve düzeltme olanağı bulursunuz.

· Çocuğunuzla oyun oynamayı ve ona herhangi bir şeyi doğru yöntemlerle öğretmeyi öğrenirsiniz.

· Yaşına göre hangi oyun ve oyuncakları tercih etmeniz gerektiğini öğrenirsiniz.

· Çocuğunuzun içinde bulunduğu dönemle ilgili gerekli bilgileri ve bu dönemlerde dikkat etmeniz gereken konuları öğrenirisiniz. Örneğin; 8 ay civarı yabancılardan korkma, 12 ay civarı özgürlüğünü ilan etme, 18 ay civarı tuvalet eğitimine hazırlık vb.

· Ortaya çıkabilecek olası uyum ve davranış bozuklukları ve hastalıkları hızla teşhis edebilme, önlem alabilme ve tedaviye başlayabilme olanağı bulursunuz.
Gelişim kontrollerine başlamak için en ideal dönem 6-8 aylar arasıdır. Psikologlar gelişim kontrollerini farklı periyotlarla yapabilirler. Çocuğun gelişimine göre seanslar daha sık yapılabilir. Ancak gelişimi normal çocuklar için genellikle aşağıdaki program yeterli olmaktadır.
6 - 36 ay arası 3 ayda bir görüşme
3 yaş - 6 yaş arası 5 ayda bir görüşme

DESIGNED BY GRP © 2007