Çocuğunuzla başınız derttemi  onu anlamakta güçlükmü çekiyorsunuz onun dilinden anlamıyor ve sorunlarıyla baş edemiyormusunuz?

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
Çocuk psikolojisi kliniklerinde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı popülaritesini korumaktadır. Çocuklarda minimal beyin disfonksiyonu, hiperkinezi, hiperkinetik sendromu ve hiperaktiviteli dikkat eksikliği sendromu gibi farklı isimlerle adlandırılmaktadır Hiperaktif davranislarin kokeninde dogum oncesi ve sonrasinda olusan beyin zedelenmeleri yatar. Ayrica arastirmalar, hiperaktif cocuklarin "putaman" adi verilen beyin bolgesine (beyinde motor aktiviteyi yöneten dikkat merkezi) az kanin gittigini bulgulanmistir Ayrıca beslenme alışkanlıklarıda hiperaktiviteyi tetiklemektedir.

Tedavide  aile ve  davranis tedavisi ile birlikte ilac tedavisi de uygulanir.Cocugun spor ve acikhavada serbestce yapilabilecek etkinliklere yonlendirilmesi de sagaltici bir etki yapar.

DEHB çocukluk  çağının en önemli psikolojik ve psikiyatrik sorunlarının başında  yer almaktadır . Aileyi, okulu ve toplumu ilgilendiren yönleriyle ve geniş anlamıyla bir eğitim ve öğretim sorunudur. Sorunun erken teşhisinde tedaviden elde edilen sonuçların yüz güldürücü olması hiperaktiviteninin sağlık ve eğitim acısından  çocuğunuzun geleceğine yön vermektedir.

Dikkat Eksikliği Sendromu olan bütün çocuklar, dikkatlerini yoğunlaştırmakta ve başladıkları işleri bitirmekte zorlanırlar. Bu zorluğun yoğunluğu çocuklar arası değişiklik gösterir. Ders dinlemenin ve yazıları tamamlamanın gerekli olduğu okul hayatında sorunlar başgösterir. Okul ödevleri yapılmaz ya da tamamlanmaz. Dinlemekte ya da direktiflere uymakta zorluk yaşanır. Çevredeki en ufak olaylarla ya da kendi düşünceleri ile kolayca dikkatleri dağılır.

Dikkat eksikliği ve  hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda görülen olumsuz durumlar

Aşırı hareketlilik, Dikkat eksikliği ve İmpulsivite olarak sınıflandırılabilen ana  temel belirti kümesinden oluşur.

-    Çoğunlukla elleri ayakları kıpır kıpırdır ve oturduğu yerde kıpırdanıp durur.
-    Çoğu zaman hareket halindedir ve bir motor tarafından sürülüyormuşçasına koşuşturur durur, yükseklere tırmanır.
-    Oturması istendiğinde, oturduğu yerde bir müddet kalmakta güçlük çeker.
-    Dikkati konu dışı uyaranlarla çabuk dağılır.
-    Zihinsel çabayı gerektiren ders dinleme, ders çalışma, okuma ve yazma görevlerinden kaçar.
-    Ödevlerde ve sınavlarda dikkatsizce hatalar yapar.
-    Sabırsızdır, sırasını beklemekte güçlük geçer
-    Kendisiyle konuşulduğunda sanki dinlemiyormuş izlemini verir.
-    Sakin ve gürültüsüz biçimde oynamakta zorluk çeker
-    Verilen yönerge ve ödevleri yapmakta zorlanır, bu işi tamamlamadan diğerine geçer
-    Çok konuşur, sık sık başkalarının sözünü keser ve lafa girer.
-    Çabuk unutur, sık eşya kaybeder.
-    Çoğu zaman sonuçlarını düşünmeden tehlikeli işlere girişir.

Çocuklar genelde kosar , ziplar,gunboyu hareket halinde olurlar.Ancak bazi cocuklar vardir ki, onlardaki hareketlilik olaganin disindadir. Cocuk yerinde duramaz, saldirgandir,savruk ve duzensizdir, uzun sure bir isle ugrasamaz, surekli kipir kipirdir.Zekasi yasina uygundur ancak dikkat daginikligi ve ogrenme yetenegindeki zayiflik nedeniyle okulda basarisiz
olurlar.

Cevredekiler tarafindan "duz duvara tirmanan cucuklar"  olarak tanimlanabilirler.Ancak boylesine hareketli olmalarina ragmen,
hareketlerinde beceriksizlik ve koordinasyon bozuklugu soz konusudur.Örn.ayakkabisini baglayamaz, giysilerini giyemez..

DESIGNED BY GRP © 2007